Zvonenie:

1. hodina: 8.00 – 8.45
2. hodina: 8.55 – 9.40
desiatová prestávka:
9.40 – 9.50
3. hodina 9.50 – 10.35
veľká prestávka:
10.35 – 10.55
4. hodina: 10.55 – 11.40
5. hodina: 11.50 – 12.35
6. hodina: 12.45 – 13.30
obedňajšia prestávka:
13.30 – 14.00
7. hodina: 14.00 – 14.45
8. hodina: 14.50 – 15.35

Čo bude na obed:

Počítadlo návštev:

TOPlist

Koláčiky od Mikuláša

Marlenka

Krém:

100 g masla

3 PL medu                                                     350 g masla

300 g kryštál. cukru                                       1 Salko karamel

1 KL octu                                                      2 smotanovo-vanilkové pudingy

1 PL sódy bikarbóny                                     6 dcl mlieka

2 ks vajec                                                       4 PL cukru

700 g hladkej múky

3 PL kakaa

Postup:

Do hrnca dáme maslo, med a cukor. Rozpustíme a pridáme sódu bikarbónu s octom. Zmes začne kypieť a sformuje sa do hneda. Odstavíme z ohňa a primiešame vajíčka. Stále a rýchlo miešame, aby sa nevytvorila praženica. Túto zmes prelejeme do misy s múkou a kakaom a vypracujeme cesto. Ak by bolo suché, je potrebné pridať trocha vody.

Cesto rozdelíme na 4 časti a vyvaľkáme natenko. Orežeme kraje, aby sme mali 4 rovnaké pláty, prenesieme na plech s papierom na pečenie, popicháme vidličkou a pečieme pri 170°C 6 min. Upečieme aj odrezky.

Krém:

Z mlieka, cukru a pudingov uvaríme hustý puding. Po vychladnutí vyšľaháme s maslom a Salkom. Naplníme pláty krémom, potrieme vrch aj boky. Nastrúhame si upečené odrezky a posypeme vrch aj boky marlenky.

 

Makové srdiečka s malinovým džemom

Cesto:                                                                      

  • 320 g polohrubej múky
  • 120 g mletého maku
  • 120 g práškového cukru
  • 1 bal. škoricového cukru
  • 250 g zmäknutého masla
  • 2 žĺtky
  • citrónová kôra

Plnka a poleva:

  • džem malinový
  • 100 g horkej čokolády
  • 40 g stuženého tuku Cera

Pomarančové linecké koláčiky

Suroviny:

  • 1 pomaranč
  • 500 g hladkej múky
  • 1 KL prášku do pečiva
  • štipka soli
  • 250 g masla
  • 2 žĺtky
  • 1 vajce

Náplň: džem podľa chuti

Brusnicové cookies

Suroviny:

  • 180 g masla
  • 180 g trstinového cukru
  • 100 g kryštál. cukru
  • 3 vajcia
  • 430 g hladkej múky
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžička mletej škorice
  • lyžičky sódy bikarbóny
  • 200 g bielej čokolády
  • 180 g sušených brusníc

Mrkvové koláčiky (odporúča sa aspoň 2 dávky)

  • 12 dkg mrkvy postrúhať najemno
  • 14 dkg polohrubej múky
  • 14 dkg Hery
  • 2 PL práš. cukru
  • lyžička prášku do pečiva

Všetko spolu zmiešame a odložíme na hodinu do chladničky. Vypracované cesto vyvaľkáme natenko. Štvorčeky plníme slivkovým lekvárom a preložíme ich na šatôčky. Pečieme asi 20 min pri 170°C.

Kokosové guľky

  • 300 g piškót
  • 2PL kakaa
  • 150 g práš. cukru
  • 2-2,5 dcl čiernej instantnej kávy (pre deti bezkofeínovú)
  • kokosová múčka na obalenie

Piškóty pomelieme, pridáme ostatné suroviny a dobre premiešame. Kávu pridávame postupne podľa potreby, aby nebolo cesto veľmi rozmočené, ani suché. Nakoniec vytvarujeme guľky, ktoré obaľujeme v kokose.

Čokoládovo – gaštanová torta (bezlepková)

Budete potrebovať na korpus:

  • 250g gaštanového pyré
  • 150g masla
  • 2000g horkej čokolády
  • 4 vajcia
  • 50g cukru
  • 60ml šľahačkovej smotany
  • 2-3 lyžice kakaa

Budete potrebovať na krém:

  • 250 mascarpone
  • 100g hustej kyslej smotany
  • 1 vanilkový cukor

Postup:

Vo vodnom kúpeli rozpustite čokoládu, kakao a maslo a nechajte mierne vychladiť. Gaštanové pyré vymiešajte so šľahačkovou smotanou na hladký krém. Žĺtky vyšľahajte s cukrom do peny a z bielkov pripravte tuhý sneh so štipkou soli. Do žĺtkovej hmoty vmiešajte čokoládovo – maslovú hmotu, rumovú arómu, gaštanovú hmotu a dobre premiešajte, na záver pridajte postupne tuhý sneh z bielkov. Tortovú formu o priemere 26cm vyložte papierom na pečenie, naplňte hmotu a nechajte pri teplote 170 °C piecť cca 40-45 minút (podľa rúry). Upečený korpus nechajte vychladiť.

Krém:

250g mascarpone premiešajte so 100g hustej kyslej smotany a pridajte jeden vanilkový cukor. Vychladnutý korpus natrite krémom a ozdobte podľa chuti a fantázie.